Capoeira is niet enkel een vechtkunst, maar heeft ook een hoog muzikaal, cultureel en filosofisch gehalte. Dat maakt capoeira prachtig en uniek, maar ook complex. Hoewel capoeira nog maar enkele eeuwen bestaat, kent het een zeer rijke en boeiende geschiedenis.

Om al deze aspecten van de sport toegankelijker te maken voor onze leden, publiceren we af en toe korte infobundels: artikels van een beperkt aantal pagina’s waarin we een specifiek onderwerp of thema uit de doeken doen. Zo hoef je geen dikke boeken te lezen om iets over capoeira bij te leren. De infobundels kan je hieronder vrij terugvinden en downloaden.

Wil je graag capoeiraliedjes leren? Neem dan een kijkje op onze muziekpagina. Daar publiceren we af en toe liedjes die we tijdens de les hebben aangeleerd of vaak in de roda zingen.

Publicaties

Het ontstaan van hedendaagse capoeira

In dit artikel lees je hoe “capoeira contemporânea” ofwel hedendaagse capoeira ontstaan is in Rio de Janeiro en São Paulo nadat Mestre Bimba’s Capoeira Regional Bahia veroverde.

Download PDF laatste update: mei 2020


Introductie tot de geschiedenis van capoeira

Dit is een Engelstalig artikel waarin de rijke geschiedenis van capoeira bondig wordt toegelicht: van de slavernij tot moderne capoeira. Je krijgt een goed beeld van de evolutie van capoeira, zonder een heel boek te moeten lezen.

Download PDF laatste update: maart 2020


Basisbegrippen uit de roda

In de capoeiraroda worden enkele termen zoals “volta ao mundo” en “jogo de compra” zeer vaak gebruikt. We lichten even toe wat deze betekenen.

Download PDF laatste update: maart 2019


Quilombo dos Palmares & Zumbi

Zumbi uit de Quilombo van Palmares is een legendarische figuur in de Braziliaanse geschiedenis. Ook in capoeira wordt hij in heel wat liederen genoemd. In dit artikel lees je alles over Quilombo dos Palmares en zijn grote leider.

Download PDF laatste update: maart 2019


Introductie tot de berimbau

Vinho werkte deze basiscursus uit als handleiding voor iedereen die wil starten met berimbau te spelen. Naast wat theoretische informatie, vind je vooral oefeningen en tips terug om de basisritmes te leren spelen.

Download PDF laatste update: december 2017


Mestre Bimba

Manoel dos Reis Machado, beter bekend als Mestre Bimba is de bedenker van Capoeira Regional en opende de eerste capoeira academie ter wereld. Deze infobundel (Engelstalig) vertelt over het leven van Mestre Bimba.

Download PDF laatste update: december 2017


Mestre Pastinha

Naast Mestre Bimba was Pastinha één van de meest invloedrijke Mestres uit de 20e eeuw. In dit Engelstalige artikel lees je een samengevatte biografie van Mestre Pastinha.

Download PDF laatste update: januari 2018


Hoe knoop je je corda

Als je net je eerste corda hebt ontvangen, is het soms nog verwarrend hoe je je corda net moet dragen: hoe maak je de knoop? Hoe zorg je ervoor dat je corda op de juiste hoogte hangt? En welke kleur komt bovenaan? In deze tutorial toont Palitão hoe je je corda perfect knoopt.

Download PDFlaatste update: december 2017


Maak je eigen berimbau in PVC

Zin in een knutselprojectje en heb je nog geen berimbau? Dan kan je met deze bundel aan de slag om zelf een berimbau te maken, niet met biribahout, maar met PVC!

Download PDF laatste update: december 2017