Capoeira is niet enkel een vechtkunst, maar heeft ook een hoog muzikaal, cultureel en filosofisch gehalte. Dat maakt capoeira prachtig en uniek, maar ook complex. Hoewel capoeira nog maar enkele eeuwen bestaat, kent het een zeer rijke en boeiende geschiedenis.

Om al deze aspecten van de sport toegankelijker te maken voor onze leden, publiceren we af en toe korte infobundels: artikels van een beperkt aantal pagina’s waarin we een specifiek onderwerp of thema uit de doeken doen. Zo hoef je geen dikke boeken te lezen om iets over capoeira bij te leren. De infobundels kan je hieronder vrij terugvinden en downloaden.

Wil je graag capoeiraliedjes leren? Neem dan een kijkje op onze muziekpagina. Daar publiceren we af en toe liedjes die we tijdens de les hebben aangeleerd of vaak in de roda zingen.

Publicaties

 • Het leven van Lampião
  Virgulino Ferreira da Silva, beter bekend als Lampião, was een berucht bendeleider in het noordoosten van Brazilië. Hij wordt vaak vermeld in capoeira liedjes, maar weinigen kennen zijn levensverhaal.
 • Alles wat je moet weten over de batizado
  Elk jaar kijken we uit naar de batizado, het hoogtepunt van ons capoeiraseizoen. Maar wat is een batizado juist en vanwaar komt de traditie? Daar lees je in dit artikel alles over.
 • Hoe knoop je je corda
  Als je net je eerste corda hebt ontvangen, is het soms nog verwarrend hoe je je corda net moet dragen: hoe maak je de knoop? Hoe zorg je ervoor dat je corda op de juiste hoogte hangt? En welke kleur komt bovenaan? In deze tutorial toont Palitão hoe je je corda perfect knoopt.
 • Zelf een snaar voor je berimbau maken
  Wil je graag zelf snaren (arames) voor je berimbau kunnen maken? We hebben een tutorial gemaakt die je stapsgewijs laat zien hoe je de perfecte arame maakt.
 • Het ontstaan van hedendaagse capoeira
  In dit artikel lees je hoe “capoeira contemporânea” ofwel hedendaagse capoeira ontstaan is in Rio de Janeiro en São Paulo nadat Mestre Bimba’s Capoeira Regional Bahia veroverde.
 • Introductie tot de geschiedenis van capoeira
  Dit is een Engelstalig artikel waarin de rijke geschiedenis van capoeira bondig wordt toegelicht: van de slavernij tot moderne capoeira. Je krijgt een goed beeld van de evolutie van capoeira, zonder een heel boek te moeten lezen.
 • Quilombo dos Palmares & Zumbi
  Zumbi uit de Quilombo van Palmares is een legendarische figuur in de Braziliaanse geschiedenis. Ook in capoeira wordt hij in heel wat liederen genoemd. In dit artikel lees je alles over Quilombo dos Palmares en zijn grote leider.
 • Basisbegrippen uit de roda
  In de capoeiraroda worden enkele termen zoals “volta ao mundo” en “jogo de compra” zeer vaak gebruikt. We lichten even toe wat deze betekenen.
 • Mestre Bimba
  Manoel dos Reis Machado, beter bekend als Mestre Bimba is de bedenker van Capoeira Regional en opende de eerste capoeira academie ter wereld. Deze infobundel (Engelstalig) vertelt over het leven van Mestre Bimba.
 • Introductie tot de berimbau
  Vinho werkte deze basiscursus uit als handleiding voor iedereen die wil starten met berimbau te spelen. Naast wat theoretische informatie, vind je vooral oefeningen en tips terug om de basisritmes te leren spelen.
 • Mestre Pastinha
  Naast Mestre Bimba was Pastinha één van de meest invloedrijke Mestres uit de 20e eeuw. In dit Engelstalige artikel lees je een samengevatte biografie van Mestre Pastinha.
 • Maak je eigen berimbau in PVC
  Zin in een knutselprojectje en heb je nog geen berimbau? Dan kan je met deze bundel aan de slag om zelf een berimbau te maken, niet met biribahout, maar met PVC!