De organisatie

Logo GIMC

Als Capoeira Leuven zijn we onderdeel van de capoeiragroep Grupo Internacional Mundo Capoeira, een organisatie die niet enkel in België actief is maar ook in Luxemburg, Italië, Ierland, Rusland, Turkije en Brazilië. Mundo Capoeira werd in 2006 opgericht door Mestre Dendê en staat sindsdien onder zijn leiding, samen met Mestres Amoleto, Popeye en Zé Baixinho.

Meer dan 25 jaar geleden trok Mestre Dendê naar België om hier capoeira te introduceren. We zijn dan ook één van de oudste clubs in België. Leuven was één van de eerste steden waar de Mestre lessen begon te geven en al snel groeide “Capoeira Leuven” uit tot een gevestigde waarde.

Ook Instrutor Palitão and Graduado Vinho volgden jarenlang trainingen in Leuven onder het toeziende oog van de Mestre.

Meer informatie over de groep kan je vinden op de officiële website: capoeira.be.

Organigram

Hieronder kan je het officiële organigram van onze organisatie terugvinden. Deze versie werd in juli 2022 gepubliceerd.

Batizado en Troca de Cordas

Één maal per jaar organiseert Mundo Capoeira een driedaagse stage waarbij alle leden de kans krijgen om een nieuwe graduatie (corda‘) te verdienen of om hun eerste graduatie te behalen. Dit evenement wordt de ‘Batizado‘ genoemd, ofwel ‘doop’ in het Nederlands. Nieuwe leerlingen die voor het eerst deelnemen ontvangen hun corda na een spel in de roda tegen een ervaren lesgever. Hij of zij zal je (zachtjes) op de grond leggen, waarna je officieel als capoeirista gedoopt wordt. Indien je al een corda draagt en in aanmerking komt om een hogere graduatie te ontvangen, dan wissel je van graduatie. Deze ceremonie wordt ook wel ‘troca de cordas‘ genoemd.

Het hele weekend worden er workshops gegeven door internationaal gerenommeerde trainers. Capoeirista’s van over de hele wereld zakken dan af naar België om trainingen te volgen en samen capoeira te spelen. Als Capoeira Leuven zijn we elk jaar weer talrijk aanwezig. De batizado zorgt steeds voor een leerrijk weekend en een onvergetelijke ervaring!

Onze batizado vindt meestal plaats in Diest tijdens het tweede weekend van mei.

Graduatiesysteem

Elke capoeiragroep heeft een eigen graduatiesysteem waarin de volgorde en waarde van de gekleurde cordas (net zoals gordels bij karate) gedefinieerd worden. Er zijn aparte systemen voor de jeugd en volwassenen. Bij de kinderen worden enkel de puntjes van de corda gekleurd, bij volwassenen is steeds de volledige corda gekleurd. Hieronder vind je een handig overzicht:

Download als PDF.
Download als PDF.

Opstelling Bateria

De opstelling van instrumenten binnen een capoeiraroda wordt een bateria genoemd. Binnen Mundo Capoeira gebruiken we een eigen opstelling van de bateria.

Bateria GIMC
Download als PDF.

Afhankelijk van het soort spel dat binnen de roda gespeeld wordt, worden er andere ritmes of toques op de berimbau gespeeld. Hieronder vind je een overzicht van de berimbauritmes die we binnen Mundo Capoeira gebruiken.

Download als PDF.