Capoeira kan je met geen enkele andere gevechtskunst vergelijken. De mix van gevecht, muziek en acrobatie maakt van capoeira een unieke en indrukwekkende sport. Een kort filmpje kan je al een goed beeld geven:

Capoeira is een Braziliaanse gevechtskunst waarbij acrobatie, zelfverdediging, percussie, expressie en plezier één geheel vormen. Capoeira wordt per twee gespeeld (wij spreken nooit over vechten of sparren) in een kring van mensen. Deze kring wordt een “roda” genoemd. Op het ritme van de instrumenten betreden twee spelers de roda en beginnen ze een capoeiraspel. De twee spelers voeren continu bewegingen uit naar elkaar. Deze kunnen aanvallend, verdedigend of acrobatisch zijn. Door middel van deze bewegingen bouwen de spelers (“capoeiristas” genaamd) een dialoog op tussen elkaar. De ene persoon voert een trap uit en de andere ontwijkt de aanval op een vloeiende wijze: het is een spel van vraag en antwoord.

In een capoeiraspel sta je nooit stil, je blijft altijd in beweging om zo eenvoudig (tegen)aanvallen uit te voeren. Je kan je tegenspeler in de val lokken met een schijnbeweging, je kan aan een aanval ontsnappen met een stukje acrobatie, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Gedurende het spel ontstaan er steeds nieuwe situaties waarop je moet inspelen. Creativiteit en snel reageren zijn dus van groot belang. In een spel (“jogo“) heb je geen winnaar of verliezer, er worden ook geen punten geteld. Ook doen maar enkele clubs ter wereld aan competitie. Capoeira draait om plezier maken, je sluwheid oefenen en elkaar uitdagen.

Wil je meer te weten komen over capoeira? Lees dan hier verder op de website van G.I. Mundo Capoeira.

Waarom kiezen voor capoeira?

Capoeira is zo divers dat alle aspecten van “fit zijn” aan bod komen: je werkt aan je conditie, je kracht, je reflexen en je lenigheid. Daar bovenop gebruik je zowat elke spier in je lichaam. Door de grote verscheidenheid aan bewegingen die de sport kent, worden er tal van verschillende spiergroepen getraind. Een spel kan zowel traag als snel zijn. In sommige situaties zal je moeten berusten op je soepelheid en lenigheid, terwijl je in andere spellen vooral kracht en explosiviteit zal nodig hebben. Zo laat je je lichaam steeds op een andere manier werken, afhankelijk van het soort capoeira dat je speelt.

Capoeira is eerst en vooral een gevechtskunst. Dankzij het intensief trainen van gevechtstechnieken werk je als capoeirista aan je zelfvertrouwen en weerbaarheid. Door capoeira te trainen leer je jezelf verdedigen en zal je je reactievermogen enorm verscherpen. Wanneer je regelmatig genoeg traint, gaat ook je conditie er snel op vooruit!

Maar capoeira is meer dan een fysieke gevechtssport. Muziek en ritme maken capoeira uniek, dus ook die aspecten zal je aangeleerd krijgen. Doorheen de tijd leer je de verschillende percussie instrumenten bespelen en de liedjes te zingen. Geen zorgen, je hoeft helemaal geen Pavarotti te zijn om capoeira liedjes te zingen. De muziek in capoeira zorgt voor energie en ambiance in de roda, waardoor de spelers gemotiveerd worden om het beste uit de kast te halen. Met muziek en zang moedig je de twee spelers in de roda dus aan.

Hoewel er in onze club geen competitie bestaat, werken we wel met graduaties. In Oosterse gevechtssporten spreek je over gordels, in capoeira zijn dit koorden of cordas. Een corda kan uit één of twee kleuren bestaan die het niveau van de speler aanduiden. Jaarlijks vindt er een groot evenement plaats waar je de kans krijgt om een nieuwe corda te verdienen. Omdat capoeira zo breed is, kan iedereen zijn weg kiezen en zich ontplooien in zijn talenten. Wil jij graag de snelste trappen leren uitdelen? Of wil je je eerder verdiepen in de muzikale aspecten? Geen probleem, met capoeira kan je alle kanten uit. Zo biedt capoeira voor elk wat wils, voor jong en oud.