Vaak lijkt capoeira op het eerste zicht vooral een mannensport. Dat komt misschien doordat capoeira demonstraties en shows er meestal heftig uit zien: snelle en gevaarlijke trappen die je op een haar na missen, takedowns en indrukwekkende luchtacrobatie. Capoeira kan er van op afstand hard en agressief uitzien, waardoor dames zich al snel afvragen of dat wel iets voor hun is.

Schijn bedriegt

Maar schijn bedriegt. Je kan capoeira zien als een toneel: je neemt een rol aan (= ik speel een verlegen, timide persoon), je leidt anderen om de tuin (= laat hun denken dat jij je makkelijk laat doen) en je verbergt je ware motieven (= je tegenspeler op de grond leggen). Door een façade op te hangen lok je je tegenspeler uiteindelijk in de val. Capoeira is dus best complex. Om een echt goede capoeirista te kunnen worden moet je over souplesse, elegantie en subtiliteit beschikken. En daar zijn vrouwen een kei in. Voor mannen is dit vaak iets moeilijker, zij houden meestal van een rechttoe-rechtaanaanpak: zo hard en snel mogelijk aanvallen om de bovenhand te halen.

Vrouwen hebben hier een groot voordeel: zij kunnen capoeira heel strategisch spelen en net aanvallen wanneer de ander het niet verwacht. Wanneer je lenig bent, heb je ook een voordeel in capoeira. Je zal merken dat het net iets makkelijk gaat om bepaalde bewegingen uit te voeren, waardoor je ze sneller onder de knie krijgt. Ook hier hebben de dames een streepje voor. Ookal sport je niet, als vrouw heb je meer potentiële lenigheid dan een man.

Onderstaande video bewijst dat vrouwen echt uitblinken in capoeira:

We organiseerden in februari zelfs een capoeirastage enkel en alleen voor vrouwen. Deze tweede editie van “Idalina Capoeira” ging door in Leuven waar er gedurende drie dagen vrouwelijke capoeiraspelers uit meer dan 8 landen aanwezig waren.

Interesse?

Heb jij zin om capoeira uit te proberen? Kom eens langs tijdens een training en geniet van 3 gratis proeflessen! Inschrijven is niet nodig.