“Capoeira? Dat is dansend vechten, niet?”. Het is een vraag die wij als capoeiristas (cfr. capoeiraspelers) vaak gesteld krijgen, en het antwoord is eigenlijk niet zo evident. In zijn puur fysieke vorm is capoeira een gevechtskunst die in Brazilië is ontstaan als middel van zelfverdediging en als wapen van verzet. Ook de hedendaagse capoeira die de meeste clubs vandaag beoefenen is in eerste instantie een gevechtssport: tijdens de trainingen leer je aanvallende bewegingen, verdedigingstechnieken en take-downs.

Maar vanwaar komt dan de veronderstelling dat capoeira toch vooral een dans is? Dat is te wijten aan deze unieke aspecten van capoeira: ritme en muziek. Wanneer je capoeira ziet (op straat, op tv, of op internet), dan zie je bijna altijd een cirkel van mensen die instrumenten bespelen, in hun handen klappen en samen uit volle borst zingen. In het midden van die cirkel zie je dan nog eens twee mensen acrobatische toeren uithalen en over de grond bewegen. De link met dans is zo snel gelegd. Ook denken velen bij het zien van capoeira spontaan aan breakdance, wat eigenlijk niet zo gek is.

Capoeira kan je dus niet zo eenvoudig in hokjes indelen. Het hangt er vooral van af hoe jij een dans of gevechtskunst definieert. Hier volgen twee filmpjes die het uiterste van elke stelling weergeven. In de eerste video zie je enkele ruige capoeira spelletjes, aangevuld met indrukwekkende acrobatie. De tweede video is van Guarini Dance Company, een dansschool uit Londen waar capoeira en ballet gecombineerd worden in hun choreografieën.

 

Onze stijl

Bij Mundo Capoeira Leuven beoefenen we hedendaagse capoeira waarbij de focus heel sterk op fysieke training ligt. We trainen op conditie, kracht, technieken en inzicht. Van tijd tot tijd zullen we tijdens de les andere speelstijlen van capoeira verkennen om je zo een compleet mogelijk beeld te geven van de sport. Op het einde van elke training maken we ook steeds een kwartiertje tijd voor muziek. Dan zal je de percussie instrumenten leren bespelen en capoeiraliedjes leren zingen.

Wil jij testen of capoeira iets voor jou is? Kom eens langs tijdens een training en geniet van 3 gratis proeflessen!